aankleven (BE & EU) aanhangen, steunen, verdedigen

Creator:
Language pair:Flemish to Dutch
Definition / notes:EX.: "De partijen die op zijn minst het confederalisme aankleven, vormen in het Vlaams Parlement een meerderheid." www.vlaamsbelang.org/persberichten/149
EX.: "Alle vijftien lidstaten van de Unie zijn democratieën, die dezelfde in het Verdrag gevestigde beginselen bij hun binnen- en buitenlands beleid aankleven: op de internationale scene vormt dit een uniek gegeven." http://www.eumonitor.nl/9353000/1/j9vvik7m1c3gyxp/vj6ip9jnwaxq
Het werkwoord "aankleven" wordt bv. gecombineerd met: een godsdienst, een geloof, een ideologie, dogma's, een politieke partij, principes, verdragen, enz.

http://www.vrt.be/taal/aankleven "Aankleven betekent onder meer 'eigen zijn aan, onlosmakelijk verbonden zijn met'. Het woord is vrij ongebruikelijk. Er is behoefte aan een goede publieke omroep, zonder de feilen die het huidige systeem aankleven. Niet gebruiken voor: aanhangen, steunen, verdedigen"

Een voorbeeld is ook te vinden in het boek "Iduna: een zedekundig leesboek voor jonge jufvrouwen" van Jakob Glatz, Amsterdam, 1830.

Your current localization setting

English

Select a language

All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search