Translation glossary: Technical terms

Creator:
Filter
Reset
Showing entries 1-50 of 63
Next »
 
a(l)leteкрило(на зграда), столб 
English to Macedonian
abandonment of worksнапуштање на работите, откажување на работите 
English to Macedonian
aberration of lightрастурање на светлосните зраци 
English to Macedonian
abrams fineness modulusабрамсов модел на финост(за материјали) 
English to Macedonian
abrasionабразија, нагризување, абење 
English to Macedonian
abrasive paperабразивна хартија 
English to Macedonian
abrasive paperсосијат 
English to Macedonian
abrasive paperшмиргла 
English to Macedonian
abrasive resistanceотпорност на абење 
English to Macedonian
abrasive resistanceотпорност на нагризување 
English to Macedonian
abrasive toolбрусен алат 
English to Macedonian
abrasive wheelточило за острици(ножеви) 
English to Macedonian
abrasive wheelбрусно тркало 
English to Macedonian
abrasivesабразиви 
English to Macedonian
abrasivesбрусен материјал 
English to Macedonian
abreuvoirмалтер-спојка(меѓу два камена) 
English to Macedonian
abs (acrynitrile-butadiene-styrene)пластична материја за производство на цевки 
English to Macedonian
abscissaeапсциса (математика) 
English to Macedonian
absence of twistнеусукливост 
English to Macedonian
absence of twistневитливост 
English to Macedonian
absence of twistневртливост 
English to Macedonian
absenteeismотсуство од работа 
English to Macedonian
absolute humidityапсолутна влага 
English to Macedonian
absolute pressureапсолутен притисок 
English to Macedonian
absolute temperatureапсолутна температура 
English to Macedonian
absolute volumeапсолутен волумен 
English to Macedonian
absolute zeroапсолутна нула 
English to Macedonian
absorbприма во себе (флуиди 
English to Macedonian
absorbапсорбира 
English to Macedonian
absorbableвпивлив 
English to Macedonian
absorbableшто има карактеристики за впивање 
English to Macedonian
absorbing wellдренажен бунар 
English to Macedonian
absorbing wellодводен бунар 
English to Macedonian
absorptiometerапсорпциометар 
English to Macedonian
absorptionпримање во себе 
English to Macedonian
absorptionапсорпција 
English to Macedonian
absorptionвпивање 
English to Macedonian
absorptionвшмркување 
English to Macedonian
absorption bandапсорпциона лента 
English to Macedonian
absorption constantапсорпциона константа 
English to Macedonian
absorption of heatпримање топлина 
English to Macedonian
absorption of waterпримање вода 
English to Macedonian
absorption powerвпивливост 
English to Macedonian
absorption powerупивливост 
English to Macedonian
absorption powerмоќ на впивање 
English to Macedonian
absorption power and emissivityемисија и апсорпција на топли бранови (степени) 
English to Macedonian
absorption rateпроцент на впивање 
English to Macedonian
absorption rateкоефициент на впивање(вода) 
English to Macedonian
absorption ratioапсорпциски однос 
English to Macedonian
absorption spectrumапсорпциски спектар 
English to Macedonian
Next »

Your current localization setting

English

Select a language

All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search