damage excess refund

Hungarian translation: káreseti letét visszatérítése

10:38 Oct 4, 2010
English to Hungarian translations [PRO]
Bus/Financial - Insurance / car rental companies
English term or phrase: damage excess refund
Apparently, it's a type of insurance certain car rental companies use. I am looking for a possible Hungarian term for it quite urgently.
Sentence:
"...explains that insurances are called differently according to the company (damage excess refund, peace of mind, etc.)"
Suggestions are greatly appreciated.
edobelucz
Local time: 17:59
Hungarian translation:káreseti letét visszatérítése
Explanation:
Autóbérlésnél köthető ez a biztosításfajta, nem általános autó (baleset) biztosítás.
Amikor autót bérel az ember, akkor a hitelkártyán/bankkártyáján zárolnak egy összeget, ami lehet akár több száz dollár/euró is. Ha a kocsit sérülten hozod vissza, akkor ezt a letétbe átvett összeget az autókölcsönző megtartja, nem adja vissza, sőt, még ettől többnek a fizetésére is kötelezhet.
Szerintem ez nem igazán "önrész", mert az önrész a rendes autóbiztosítás (pl. Casco) fogalomkörébe tartozik, és másképp működik. Erre igazából inkább a "kárfedezeti letét" vagy valami hasonló megnevezés lenne pontosabb (szerintem). Megnéztem néhány magyar autókölcsönző honlapját, és ezt a kölcsönzéskor zárolt összeget simán letétnek, vagy kauciónak nevezik.

Ha megkötöd ezt a plusz "damage excess refund" biztosítást, akkor a megfelelő dokumentáció benyújtása után ezt az (autókölcsönző által "elkobozott") összeget visszakapod. Erről szól ez a spéci biztosítás.

Itt egy magyar autókölcsönzős weblap, és egy vonatkozó idézet:
http://autoberles.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=410888

"7. A Bérlő az általa használt gépkocsi igénybevételéért megegyezés szerinti letéti díjat és bérleti díjat köteles fizetni. A letéti díj összege a bérlő önhibájából okozott kár esetén a biztosító által nem fedezett, bérbeadónak okozott teljes kár /pl. ittas vezetés, nem rendeltetésszerű használat, szándékos károkozás stb/ fedezésére való elszámolás alapjául szolgál. A bérlő a biztosító által nem fizetett teljes kár összegének erejével felel bérbeadó felé.

8. A bérlő tudomásul veszi, hogy lopáskár esetén - a lopás körülményeitől függetlenül - az általa letétbe helyezett letéti díj összege teljes egészében bérbeadót illeti meg, de ez nem mentesíti a bérbeadó felé fennálló teljes kártérítési felelőssége alól.

9. Ha a bérlet tartama alatt a Bérlőnek átadott gépkocsi vagy tartozékai károsodnak - eltekintve azon esettől, ha Bérlő vétlensége kétséget kizáróan igazolható - a károkért Bérlőt felelőség terheli az alábbiak szerint: teljes körű a Bérlő felelőssége, ha szándékosan illetve a jelen szerződés súlyos megszegése okozza a kárt. A casco biztosítással rendezhető károk esetén Bérlő megtéríteni tartozik a kár értékének 20 %-át, de legkevesebb az adott gépkocsira kötött casco biztosításban megjelölt önrészt. A forgalmi engedély illetve a rendszám elvesztése esetén az ezzel kapcsolatosan felmerülő minden költség a bérlőt terheli."Andrásnak: "a kár önrészesedés feletti részének megtérítése", mint külön biztosítási fajta, oxymoron, mert minden biztosításnak az a lényege, hogy a kárt megtérítse, és ha van önrész, akkor csak az azon felüli részt téríti meg. Tehát az önrészen felüli részt azt alaphelyzetben megtéríti a biztosító, ha az önrészt is vissza akarod kapni, arra köthetsz külön biztosítást.
De ez mindegy, mert már az "önrész" megnevezés sem igazán jó az autóbérlési letét megnevezésére.

--------------------------------------------------
Note added at 16 hrs (2010-10-05 03:01:26 GMT)
--------------------------------------------------

Itt egy angol nyelvű ismertetés, az előbb elfelejtettem bemásolni:
"Damage excess waiver
yet another way of ensuring you have no nasty surprises, for just $4.00 per day, holiday autos damage excess refund offers you reimbursement for any excess paid as a result of accidental damages whilst renting your car. Damage excess waiver must be purchased at the time of booking and reclaimed through holiday autos. Terms and conditions are:

* On all bookings you will be required to leave a deposit to the value of any CDW excess you may be required to pay if the vehicle is damaged during the period of hire. If the vehicle is damaged, the deposit will be retained and treated as payment of the excess. If, however, you have purchased our DEW product, your liability to pay the excess will be waived and you may reclaim it, subject to our terms and conditions, by filling in an accident report form (supplied by our car rental partner) and sending a copy of it to holiday autos. Your liability to pay for damage to the vehicle will therefore be limited to the cost of the daily rate you pay for CDW and DEW."


http://www.holidayautos.ae/cgi-bin/liveweb.sh/webpage.w?ctry...

--------------------------------------------------
Note added at 18 hrs (2010-10-05 04:53:25 GMT)
--------------------------------------------------

Na még egyszer:
A Damage Excess Refund egy biztosításfajta neve, opcionálisan lehet megkötni ezt a biztosítást az autó bérlésekor. Tehát nem kárrendezési eljárás, hanem egy adott biztosítástípus.
A letétnek nem a jogviszonya káreseti, hanem a célja. Kár esetén a letéted nem jár vissza. A szóban forgó visszatérítési biztosítás napi fix díj ellenében garantálja, hogy a letétet visszakapod.
Itt egy részletesebb magyarázat erről a biztosításról:
"What is Damage Excess Refund and Is It Worth It?

Damage Excess Refund or DER is a policy offered by car hire companies that covers the excess insurance cost in case of any damaged caused during your rental period. But is it really worth the extra cash? For some people DER brings peace of mind but for some others it’s an unnecessary expense. Read this article so you can make up your own mind about purchasing a Damage Excess Refund policy.
How does DER Work?

With each rental, your supplier will require a deposit to meet the value of excess insurance. If the vehicle is damaged during the rental period the supplier will use the deposit to pay for the excess insurance cost."


http://www.carhiretoday.co.uk/damage-excess-refund/
Selected response from:

Katalin Horváth McClure
United States
Local time: 11:59
Grading comment
Selected automatically based on peer agreement.
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
4 +2káreseti letét visszatérítése
Katalin Horváth McClure
4 +1önrész-visszatérítés
Laszlo SZABO
5 -1a kár önrészesedés feletti részének megtérítése
Andras Szekany
4kárra felvett pénz visszatéritése
amanda solymosi
4kár esetén a(z) (biztosítási) önrész visszafizetése
Katalin Szilárd


  

Answers


5 mins   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +1
önrész-visszatérítés


Explanation:
Forrás:
http://www.qbeeurope.com/product-protection/hu/leasegap-dija...

Laszlo SZABO
Hungary
Local time: 17:59
Specializes in field
Native speaker of: Native in HungarianHungarian

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Péter Tófalvi: Short things are wonderfull.
12 mins

agree  Bernadett Trabert: Igen, pontosan erről van szó.
1 hr

neutral  amanda solymosi: a bit too short!
2 hrs

disagree  Katalin Horváth McClure: A forrásként megjelölt weblapon az angol megfelelő ez: DEDUCTIBLE REIMBURSEMENT. Az önrész a deductible, de itt nem erről van szó.
16 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

7 mins   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
kár esetén a(z) (biztosítási) önrész visszafizetése


Explanation:
Szerintem csak körülírni lehet, nincs rá magyar megfelelő.

http://www.firsttravel.hu/codex/uploaded/Foglalási és bérlés...

Excess Refund

Az Excess Refund lehetőséget nyújt arra, hogy káresemény bekövetkezte esetén a bérlő visszaigényelje a biztosítási önrész összegét a következő feltételek teljesülése esetén:

1. a káresemény a voucheren meghatározott bérlési időtartam alatt történt;

2. a vezető rendeltetésszerűen és a közlekedési szabályok betartásával vezette az autót (kijelölt útvonalon, kövezett úton haladt, nem állt alkohol vagy drog befolyása alatt, nem hagyta a kulcsot az autóban stb.);

3. nem állapítható meg szándékosság sem a vezető, sem más, a vezető helyett vagy nevében eljáró személy részéről;

4. a bérlő a káreseménnyel kapcsolatos valamennyi lényeges információt a kellő időben jelentett a szolgáltató, illetve a rendőrség felé, és erről jegyzőkönyvet állítottak ki.Katalin Szilárd
Hungary
Local time: 17:59
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 8
Login to enter a peer comment (or grade)

7 mins   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5
kárra felvett pénz visszatéritése


Explanation:
I checked with Sixt and Avis, but both are from my own experience too.

amanda solymosi
Hungary
Local time: 17:59
Native speaker of: Native in EnglishEnglish
Login to enter a peer comment (or grade)

1 hr   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): -1
a kár önrészesedés feletti részének megtérítése


Explanation:
-

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2010-10-05 02:17:22 GMT)
--------------------------------------------------

Katalin, nem állítottam mást, mint amit Te nekem "disagree"-vel felrósz. Ez az izé egy biztosítási ügylet része, mégpedig a kár utáni lebonyolításnál merül fel. Ezért a Király Judith észrevételével sem értek 1t (vagyis, pardon me, (ő sem) nem ért a biztosítási ügyletekhez. Vagyis, jó lenne, ha a biztosítás szakmai részét is néznétek, hátha az jobb kapaszkodót biztosít, mint a szótár....

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2010-10-05 02:20:34 GMT)
--------------------------------------------------

még valamit: ha a kár összege 2e dellár (Katalin számpéldája), és az önrész volt 0,5e dellár, akkor az önrészt fizető (aki vélhetőleg a károsult, hiszen "önrész" általában ilyen felállásban merül fel) fizeti a ki a 0,5-öt (vagyis viseli, vagyis a helyreállításba befizeti - ahogyan a helyzet esetről esetre változik) míg a biztosítónak mindenképpen fáj 1,5e dellár.

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2010-10-05 02:22:44 GMT)
--------------------------------------------------

ha az általam itt használt "megtérítés" szót nem tudjátok a helyén értékelni, akkor elmondom, h a kár megtérítése mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, h kinek fizetik ki. Ezért használtam a refund = megtérítés kifejezést. Ez nem jelenti azt (biztosítási viszonylatban), h a biztosítást kötőnek fizetik vissza, mert köthetek biztosítást harmadik fél javára is, akkor annak megy majd a refund.

--------------------------------------------------
Note added at 16 hrs (2010-10-05 03:12:29 GMT)
--------------------------------------------------

legyünk egy kicsit specifikusabbak: "certain car rental" bohócnyelvet (marketing) használó (pl. az újvilágot meglátogató, az óvilág abaúj részéből érkező semi-írástudó de bőven kipárnázott magyar állampolgárokra szakosodott) company -nál bérelsz autót. A többoldalas papírt x-eléssel kitöltöd (a névaláírás a szokott két kis + 3 nagy kereszt) és viszed az autót, miután diszkréten becsúsztattad az 500 delláros bankjegyet a kisablakon. Ebben lehet előleg (mileage), és lehet az önrész, mégpedig akár a 4 oldalasban benne lévő kötelező biztosításra is - de a szintén benne lévő - ha nem ikszeled ki - cascóra biztos. Nyugodtan feltételezhető, h a Veled szerződő félnek nincs autója, csak egy flotta tulajdonos autóit adja bérbe.
Felelőtlen száguldozás közben kisodrod a hypermarket felé totyogó nagymama kezéből a járókeretet, amely így a lökhárító fényezésében is látható nyomot hagy.
A helyszínelés után a következő dolgok történnek: a biztosító - akivel az árlapon az x-edik x-el szerződtél, kifizeti a nagymama járókeretét mondjuk új-beszerzési értéken (Neubeschaffungswert). Kifizeti a lökhárító fényezést - kompletten. Kifizeti a nagymamának peren kívüli eljárásban megállapodott fájdalomdíjat (ez mondjuk 2 láda sör). Mindez kerül 501 dellárba. Az általad a kisablakon becsúsztatott 500-as (-nak a biztosítási része) ezzel elúszott. A többit (most hypothetikus számok nélkül) a biztosító megtéríti = kártérítés = refund (vagymi?).... Már megtérítette, amikor kifizette a fent felsorolt, felmerült költségeket. Is there anything not clear yet?

--------------------------------------------------
Note added at 16 hrs (2010-10-05 03:14:35 GMT)
--------------------------------------------------

árlap = űrlap bocsi

--------------------------------------------------
Note added at 16 hrs (2010-10-05 03:20:58 GMT)
--------------------------------------------------

Katalinnak: az oximoron vagymi - ha nem véletlen vegyészeti terminus technicus - akkor utoljára körtétráz Vilmosnál volt időszerű - nem? Miután a kérdésből vélelmezhető a certain car rental company bohócnyelv használata, továbbá - ld. fent. A kár megtérítése a rendezési folyamat egyik lépése ..

Andras Szekany
Hungary
Local time: 17:59
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 4

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  Judith Kiraly: Erre miért kellene külön biztosítást kötni? (Ez egy külön biztosítási opció autóbérlés esetén (DER), hogy még a letétet se kelljen elveszteni kár esetén.)
2 hrs
  -> ez nem külön biztosítás - egyébként a kérdésed minden válaszra érvényes?? - hanem egy biztosítás kár utáni bonyolításának része

disagree  Katalin Horváth McClure: András, elnézted. Az önrész feletti részt mindig fizeti a biztosító. Pl. ha az önrész $500, a kár meg $2000, akkor a normál biztosítás $1500-at fizet.
13 hrs
  -> szerintem nem néztem el. Már írtam, h ez nem biztosítás, hanem 1 biztosítási ügylet része ... tovább fent, mert ide nem fér. De a disagree-t vond vissza lécci, mert nem áll meg ....
Login to enter a peer comment (or grade)

16 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +2
káreseti letét visszatérítése


Explanation:
Autóbérlésnél köthető ez a biztosításfajta, nem általános autó (baleset) biztosítás.
Amikor autót bérel az ember, akkor a hitelkártyán/bankkártyáján zárolnak egy összeget, ami lehet akár több száz dollár/euró is. Ha a kocsit sérülten hozod vissza, akkor ezt a letétbe átvett összeget az autókölcsönző megtartja, nem adja vissza, sőt, még ettől többnek a fizetésére is kötelezhet.
Szerintem ez nem igazán "önrész", mert az önrész a rendes autóbiztosítás (pl. Casco) fogalomkörébe tartozik, és másképp működik. Erre igazából inkább a "kárfedezeti letét" vagy valami hasonló megnevezés lenne pontosabb (szerintem). Megnéztem néhány magyar autókölcsönző honlapját, és ezt a kölcsönzéskor zárolt összeget simán letétnek, vagy kauciónak nevezik.

Ha megkötöd ezt a plusz "damage excess refund" biztosítást, akkor a megfelelő dokumentáció benyújtása után ezt az (autókölcsönző által "elkobozott") összeget visszakapod. Erről szól ez a spéci biztosítás.

Itt egy magyar autókölcsönzős weblap, és egy vonatkozó idézet:
http://autoberles.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=410888

"7. A Bérlő az általa használt gépkocsi igénybevételéért megegyezés szerinti letéti díjat és bérleti díjat köteles fizetni. A letéti díj összege a bérlő önhibájából okozott kár esetén a biztosító által nem fedezett, bérbeadónak okozott teljes kár /pl. ittas vezetés, nem rendeltetésszerű használat, szándékos károkozás stb/ fedezésére való elszámolás alapjául szolgál. A bérlő a biztosító által nem fizetett teljes kár összegének erejével felel bérbeadó felé.

8. A bérlő tudomásul veszi, hogy lopáskár esetén - a lopás körülményeitől függetlenül - az általa letétbe helyezett letéti díj összege teljes egészében bérbeadót illeti meg, de ez nem mentesíti a bérbeadó felé fennálló teljes kártérítési felelőssége alól.

9. Ha a bérlet tartama alatt a Bérlőnek átadott gépkocsi vagy tartozékai károsodnak - eltekintve azon esettől, ha Bérlő vétlensége kétséget kizáróan igazolható - a károkért Bérlőt felelőség terheli az alábbiak szerint: teljes körű a Bérlő felelőssége, ha szándékosan illetve a jelen szerződés súlyos megszegése okozza a kárt. A casco biztosítással rendezhető károk esetén Bérlő megtéríteni tartozik a kár értékének 20 %-át, de legkevesebb az adott gépkocsira kötött casco biztosításban megjelölt önrészt. A forgalmi engedély illetve a rendszám elvesztése esetén az ezzel kapcsolatosan felmerülő minden költség a bérlőt terheli."Andrásnak: "a kár önrészesedés feletti részének megtérítése", mint külön biztosítási fajta, oxymoron, mert minden biztosításnak az a lényege, hogy a kárt megtérítse, és ha van önrész, akkor csak az azon felüli részt téríti meg. Tehát az önrészen felüli részt azt alaphelyzetben megtéríti a biztosító, ha az önrészt is vissza akarod kapni, arra köthetsz külön biztosítást.
De ez mindegy, mert már az "önrész" megnevezés sem igazán jó az autóbérlési letét megnevezésére.

--------------------------------------------------
Note added at 16 hrs (2010-10-05 03:01:26 GMT)
--------------------------------------------------

Itt egy angol nyelvű ismertetés, az előbb elfelejtettem bemásolni:
"Damage excess waiver
yet another way of ensuring you have no nasty surprises, for just $4.00 per day, holiday autos damage excess refund offers you reimbursement for any excess paid as a result of accidental damages whilst renting your car. Damage excess waiver must be purchased at the time of booking and reclaimed through holiday autos. Terms and conditions are:

* On all bookings you will be required to leave a deposit to the value of any CDW excess you may be required to pay if the vehicle is damaged during the period of hire. If the vehicle is damaged, the deposit will be retained and treated as payment of the excess. If, however, you have purchased our DEW product, your liability to pay the excess will be waived and you may reclaim it, subject to our terms and conditions, by filling in an accident report form (supplied by our car rental partner) and sending a copy of it to holiday autos. Your liability to pay for damage to the vehicle will therefore be limited to the cost of the daily rate you pay for CDW and DEW."


http://www.holidayautos.ae/cgi-bin/liveweb.sh/webpage.w?ctry...

--------------------------------------------------
Note added at 18 hrs (2010-10-05 04:53:25 GMT)
--------------------------------------------------

Na még egyszer:
A Damage Excess Refund egy biztosításfajta neve, opcionálisan lehet megkötni ezt a biztosítást az autó bérlésekor. Tehát nem kárrendezési eljárás, hanem egy adott biztosítástípus.
A letétnek nem a jogviszonya káreseti, hanem a célja. Kár esetén a letéted nem jár vissza. A szóban forgó visszatérítési biztosítás napi fix díj ellenében garantálja, hogy a letétet visszakapod.
Itt egy részletesebb magyarázat erről a biztosításról:
"What is Damage Excess Refund and Is It Worth It?

Damage Excess Refund or DER is a policy offered by car hire companies that covers the excess insurance cost in case of any damaged caused during your rental period. But is it really worth the extra cash? For some people DER brings peace of mind but for some others it’s an unnecessary expense. Read this article so you can make up your own mind about purchasing a Damage Excess Refund policy.
How does DER Work?

With each rental, your supplier will require a deposit to meet the value of excess insurance. If the vehicle is damaged during the rental period the supplier will use the deposit to pay for the excess insurance cost."


http://www.carhiretoday.co.uk/damage-excess-refund/


    Reference: http://www.autorent.hu/auto_berles_feltetelek.htm
    Reference: http://autoberles.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=410888
Katalin Horváth McClure
United States
Local time: 11:59
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 16
Grading comment
Selected automatically based on peer agreement.

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
disagree  Andras Szekany: az Általad beidézett két magyar szövegrészben nem szerepel a "káreseti". A "letét" jogviszonya nem "káreseti" - hanem a szerződés megkötésének feltétele. Így az Általad javasolt megoldás szakmailag pontatlan - sajnálom ...
25 mins
  -> Igen, írtam, hogy csak simán letétnek hívják. Azonban akkor veszíted el, ha a járműben kár keletkezik, miközben béreled. Ezért gondoltam, hogy a "káreseti" pontosítja, hogy milyen jellegű a letét, megkülönböztetve pl. az üzemanyag-letéttől (olyan is van).

neutral  amanda solymosi: It is a valid option
6 hrs

agree  Judith Kiraly: Pontosan. Erre lehet külön biztosítást kötni, hogy ne ússzon el a kötelező letét. Többek szerint (arányaiban) nem éri meg, de lehetőség van rá.
10 hrs

agree  József Lázár
6 days

agree  Ildiko Santana
591 days
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search