foreign exchange recycling

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
English term or phrase:foreign exchange recycling
Hungarian translation:devizás tételek értékelési különbözetének elszámolása eredménnyel szemben
Entered by: Annamaria Amik

19:51 Jun 10, 2015
This question was closed without grading. Reason: Answer found elsewhere

English to Hungarian translations [PRO]
Bus/Financial - Accounting / Pénzügyi beszámoló-Éves jelentés
English term or phrase: foreign exchange recycling
Pénzügyi beszámolóban szerepel a kifejezés, a könyvizsgálói jelentésben, azt vizsgálták, hogy a foreign exchange recycling számítása megtörtént-e az üzleti egységek (leányvállalatok) értékesítése kapcsán.

Amire jutottam:
Gugli-találatokban ritkán szerepel, az alábbiak tűnnek relevánsnak.
http://blog.devoncroft.com/2014/08/19/vitec-group-announces-...
Our preliminary assessment of the net exit costs based on closing the business is an exceptional one-off pre-tax charge in the region of c.£5.5 million, after foreign exchange recycling...

És ez még inkább:
http://www.bdointernational.com/Services/Audit/IFRS/IFRS at ...
(IAS 21-et boncolgatja)
Disposal of a subsidiary
The cumulative amount of exchange differences that was recognised in equity is reclassified to profit and loss (recycled).

Tippem:
... a devizás tételek értékelési különbözetének elszámolása az eredménnyel szemben megtörtént-e...

Jól értem?

Előre köszönöm a segítségeteket!

Annamari
Annamaria Amik
Local time: 12:51


Summary of answers provided
3Nem realizált árfolyamveszteség elhatárolás
Erzsébet Czopyk


Discussion entries: 12

  

Answers


15 hrs   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
Nem realizált árfolyamveszteség elhatárolás


Explanation:
Nem realizált árfolyamveszteség elhatárolás esetei - Relifco ...
www.relifco.hu/nem-realizalt-arfolyamveszteseg-elhatarolasa...
(2) bekezdése szerint halasztott ráfordításként mutatta ki, az üzleti év végén az ... a mérlegfordulónapi értékelésből adódó különbözetnek a külföldi pénzértékre ...

Év végi deviza árfolyamveszteség elhatárolása

E témával 2012-ben foglalkoztunk részletesen, mivel a 2011. év végi beszámoló összeállításakor különös jelentőséggel bírt (év végi gyenge forint/euró árfolyam; 311 forint) a devizás beruházási hitelekkel rendelkező cégek számára, hogy az éves beszámoló megfelelő saját tőkét mutasson be a hitel megtartása vagy a pályázatokon való indulás érdekében. Az alábbiakban összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb teendőket, különös tekintettel azok sorrendjére, illetve az új szabályokra.

1/ Az év végi értékelés keretében a devizás eszközök és források összevont árfolyamveszteségét az alábbi szabályok figyelembevételével lehet halasztani, azaz a tárgyévi eredményt javítani a választás évében:

Az aktív időbeli elhatárolások között halasztott ráfordításként elszámolható a tárgyi eszközökhöz és vagyoni értékű jogokhoz, továbbá a forgóeszközhöz kapcsolódó – devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett – hiteltartozások (kötvénytartozások) mérlegfordulónapi értékeléséből származó árfolyamvesztesége [Sztv. 33. § (2)]. Tekintettel arra, hogy a törvényi előírás nem kötelező jellegű, fontos tudni, hogy az elhatárolás választására számvitel politikai döntést kell hozni. Amennyiben a társaság eddig nem alkalmazta e szabályt, a megváltoztatásra vonatkozó döntését 90 napon belül a számviteli politika írásban történő módosításával szükséges dokumentálnia. Az elhatárolható összeg számításánál figyelembe kell venni, hogy az összevont év végi teljes árfolyamveszteségből csak a devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett, az itt megjelölt eszközökhöz kapcsolódó devizás hitelek – ideértve a devizalapú hiteleket is – árfolyamvesztesége határolható el. Korrigálni szükséges tehát a hiteltartozás kiegyenlítésére rendelkezésre álló devizás bankbetét miatt a halasztott összeget. 2012-től lehetséges a forgóeszköz hitelek év végi átértékeléséből adódó árfolyamveszteség elhatárolása is. A választási lehetőség csak a már aktivált tárgyi eszközökhöz (befejezetlen beruházásokhoz tehát nem!) és vagyoni értékű jogokhoz kapcsolódó devizás hiteltartozások, illetve kötvénytartozások, év végi árfolyam nyereséggel nem ellentételezett árfolyamveszteségének elhatárolására vonatkozik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a beruházási hitellel finanszírozott beruházást a mérlegfordulónapot megelőzően rendeltetésszerűen használatba kell venni, ellenkező esetben az év végi árfolyamveszteség a beruházás bekerülési értékét növeli. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a társaság szintjén számított év végi összevont árfolyamveszteség összege kisebb vagy nagyobb-e a tárgyi eszközhöz (vagyoni értékű joghoz), valamint forgóeszközhöz kapcsolódó devizás hitelek év végi árfolyamveszteségénél. Amennyiben az utóbbi veszteség a nagyobb, akkor maximum az összevont árfolyamveszteségnek megfelelő összeget lehet elhatárolni. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az év végi átértékelés összevont év végi árfolyam-különbözete nyereség lenne, úgy szóba sem jöhet a tárgyi eszközökhöz, forgóeszközhöz kapcsolódó devizahitelek év végi árfolyamveszteségének elhatárolási lehetősége.

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2015-06-11 11:25:26 GMT)
--------------------------------------------------

A könyvelő azt mondta, hogy ez a fontos belőle: A választási lehetőség csak a már aktivált tárgyi eszközökhöz (befejezetlen beruházásokhoz tehát nem!) és vagyoni értékű jogokhoz kapcsolódó devizás hiteltartozások, illetve kötvénytartozások, év végi árfolyam nyereséggel nem ellentételezett árfolyamveszteségének elhatárolására vonatkozik.

--------------------------------------------------
Note added at 15 hrs (2015-06-11 11:26:45 GMT)
--------------------------------------------------

segítség: http://merlegkepestanoncok.hu/szamvitel/nem-realizalt-arfoly...

--------------------------------------------------
Note added at 11 days (2015-06-21 23:08:50 GMT)
--------------------------------------------------

Annamari, ne haragudj, nem tudtam már belenézni. Kórházba vitték az anyumat, odautaztam.

Erzsébet Czopyk
Hungary
Local time: 11:51
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 4
Notes to answerer
Asker: Köszönöm. Az elhatárolás meg sem fordult a fejemben. Az IAS 1 szerint a recycling az eredményben való elszámolás, ezért ekörül forogtam.

Asker: Bekukkintasz a discussion ablakba is? :) Feltettem a kérdést angol-angol párban is, hátha az angoloknak világosabb.

Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search