PROZ.COM COVID-19 RESOURCE CENTER
Access Covid-19 jobs, answer relevant terminology questions, read industry news and more.

lijf- en erfrente

English translation: annuity and hereditary rent charge

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
Dutch term or phrase:lijf- en erfrente
English translation:annuity and hereditary rent charge
Entered by: Marles

17:47 Apr 22, 2015
Dutch to English translations [PRO]
Insurance / Medieval Dutch History
Dutch term or phrase: lijf- en erfrente
Context: article about Medieval European history. Discussion of ways that princes or dukes raised money.

...uitgeven van lijf- en erfrenten. Bij de verkoop daarvan ontving de vorst een bedrag ineens en in ruil daarvoor betaalde hij een jaarlijkse uitkering aan de koper van de rente.
Marles
Netherlands
annuity and hereditary rent charge
Explanation:
These are the definitions in the Onroerend Goed Lexicon, which seem fairly modern, so may or may not apply in medieval times.
Selected response from:

BQuigley
Netherlands
Local time: 01:44
Grading comment
Thanks for suggestion.
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
3annuity and hereditary rent charge
BQuigley
Summary of reference entries provided
refs
Michael Beijer
jaarrente
Barend van Zadelhoff

Discussion entries: 1

  

Answers


7 mins   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
annuity and hereditary rent charge


Explanation:
These are the definitions in the Onroerend Goed Lexicon, which seem fairly modern, so may or may not apply in medieval times.

BQuigley
Netherlands
Local time: 01:44
Native speaker of: Native in EnglishEnglish
PRO pts in category: 8
Grading comment
Thanks for suggestion.

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
neutral  writeaway: it's supposedly a medieval history context. if history doesn't require top of the line research skills, I don't know what field does.
57 mins
Login to enter a peer comment (or grade)
Reference comments


6 mins
Reference: refs

Reference information:
JurLex:
erfrente = annuity certain

FELOnline:
erfrente = reversionary annuity

Michael Beijer
United Kingdom
Works in field
Native speaker of: Native in EnglishEnglish
PRO pts in category: 11

Peer comments on this reference comment (and responses from the reference poster)
neutral  writeaway: JurLex and FELOnline, anno 1320?
59 mins
  -> I just Googled what year it is and you're right! OMG. Imagine my surprise. I thought it was 1315. Turns out it's actually 2015!!! Time sure flies when you're answering KudoZ questions :O
Login to enter a peer comment (or grade)

22 hrs
Reference: jaarrente

Reference information:
Een jaarrente was in de middeleeuwen een jaarlijks inkomen dat men kreeg uitbetaald van een derde, een particulier, een overheidsinstantie, een kloostergemeenschap, een kerk of een of andere corporatie. Een dergelijke rente kon geschonken zijn, als vergoeding voor bewezen diensten of door ouders aan hun kinderen, maar meestal ‘kocht’ men de rente. Bijna altijd werd dan een onroerend eigendom, een huis of een stuk grond, als borg voor de jaarlijkse betaling ingebracht maar de borg kon ook bestaan uit bepaalde inkomsten, bijvoorbeeld tolrechten op een brug. Die kooprente met een onroerend goed als onderpand stemt bijna perfect overeen met de hedendaagse hypotheeklening op een punt na: de rentekoper (kredietverstrekker) had niet het recht het betaalde (uitgeleende) kapitaal op te eisen.

Rentes waren vanaf de Middeleeuwen tot in de vroegmoderne tijd vermogensbestanddelen zoals kapitaal. Als bij het overlijden van de ouders een van de dochters een jaarrente krijgt toegewezen dan bedoelt men hiermee een eeuwigdurende kooprente op een bepalend onroerend goed, die werd overgedragen op de dochter om haar toe te laten onafhankelijk van anderen in haar levensonderhoud te voorzien.

Definitie

Bij een renteverkoop verkocht de renteverkoper een periodieke en eeuwigdurende betaling van een vastgelegde som geld (of de levering van een bepaalde hoeveelheid goederen, meestal graan) aan de rentekoper voor een bepaalde som, de koopsom. De renteverkoper bracht als garantie van de betaling een welomschreven onroerend goed in. Als de rente eeuwigdurend was ging de verplichting over op de erfgenamen en sprak men van een ‘erfrente’ anders was het een ‘losrente’, een rente waarbij de mogelijkheid tot aflossing was voorzien. Vaak spreekt men over ‘erfcijns’ als de rente in geld werd uitgedrukt en over ‘erfpacht’ of ‘korenrente’ als de rente in graan betaald werd. ‘Korengeld’ was een korenrente die in een geldbedrag was omgezet. In bepaalde gevallen werd afgesproken dat de rente werd betaald tot aan het overlijden van één (de verkoper) of meerdere personen (de verkoper en zijn vrouw) en dan noemde men dit een ‘lijfrente’.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarrente

Barend van Zadelhoff
Netherlands
Native speaker of: Native in DutchDutch
PRO pts in category: 8
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search