Промена на печат за овластен судски преведувач и користење на печатот надвор од Македонија
Thread poster: Sanja Gjurova

Sanja Gjurova
Australia
Local time: 02:57
English to Macedonian
+ ...
Sep 3, 2012

Здраво,

Ме интересира дали некој има искуство со промена на печат поради промена на лични податоци (промена на презиме), како оди процедурата и колку време се чека?

И уште нешто, дали печатот може да се користи надвор од Македонија? Слушнав за луѓе што наводно г
... See more
Здраво,

Ме интересира дали некој има искуство со промена на печат поради промена на лични податоци (промена на презиме), како оди процедурата и колку време се чека?

И уште нешто, дали печатот може да се користи надвор од Македонија? Слушнав за луѓе што наводно го користеле и надвор од државава, има ли вистина во тоа или не, затоа што, еден од основните предуслови за да станеш судски преведувач е да имаш „живеалиште/престојувалиште на подрачјето на судот“.

Однапред ви благодарам за секоја информација.


Поздрав,
Collapse


 

Biljana Vasileva Bojcev  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 16:57
English to Macedonian
+ ...
Едно искуство... Sep 3, 2012

Јас имам извршено промена на печат поради промена на презиме и место на живеење и процедурата воопшто на беше сложена и не траеше долго време.

Испратив барање до Министерство за правда со доказ за промена на живеалиште и презиме (лична карта и венчаница) и по кратко
... See more
Јас имам извршено промена на печат поради промена на презиме и место на живеење и процедурата воопшто на беше сложена и не траеше долго време.

Испратив барање до Министерство за правда со доказ за промена на живеалиште и презиме (лична карта и венчаница) и по кратко време добив ново решение врз основа на барањето о ме поставија за судски преведувач во Велес, а решението за судски преведувач во Штип престана да важи.
Потоа, со решението, се пријавив во судот.

Поздрав,
Билјана
Collapse


 

Sanja Gjurova
Australia
Local time: 02:57
English to Macedonian
+ ...
TOPIC STARTER
Благодарам Sep 7, 2012

Ти благодарам Билјана за исцрпниот одговор.

Поздрав,

Сања

Biljana Vasileva Bojcev wrote:

Јас имам извршено промена на печат поради промена на презиме и место на живеење и процедурата воопшто на беше сложена и не траеше долго време.

Испратив барање до Министерство за правда со доказ за промена на живеалиште и презиме (лична карта и венчаница) и по кратко време добив ново решение врз основа на барањето о ме поставија за судски преведувач во Велес, а решението за судски преведувач во Штип престана да важи.
Потоа, со решението, се пријавив во судот.

Поздрав,
Билјана


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Milena Chkripeska[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Промена на печат за овластен судски преведувач и користење на печатот надвор од Македонија

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search