Het Groot Dictee der Nederlandse Taal
Thread poster: Evert DELOOF-SYS

Evert DELOOF-SYS  Identity Verified
Belgium
Local time: 01:55
Member
English to Dutch
+ ...
Dec 14, 2002

Via Taalpost:De website van het Groot Dictee der Nederlandse Taal is grondig vernieuwd. Niet alleen zijn de dicteeteksten van de voorbije twaalf afleveringen daar te vinden, maar ook een lijst met moeilijke woorden, een aantal spellingtests, de officiële regels van het dictee en een discussiepagina.

U kunt de oude uitzendingen nogmaals bekijken of beluisteren in RealVideo, als u over een snelle internetverbinding beschikt.Zaterdag vindt he
... See more
Via Taalpost:De website van het Groot Dictee der Nederlandse Taal is grondig vernieuwd. Niet alleen zijn de dicteeteksten van de voorbije twaalf afleveringen daar te vinden, maar ook een lijst met moeilijke woorden, een aantal spellingtests, de officiële regels van het dictee en een discussiepagina.

U kunt de oude uitzendingen nogmaals bekijken of beluisteren in RealVideo, als u over een snelle internetverbinding beschikt.Zaterdag vindt het Groot Dictee plaats in de Eerste Kamer in Den Haag; maandag 16 december wordt het uitgezonden op Nederland 3 (20.15 uur) en Canvas (20.30 uur).Groot Dictee der Nederlandse Taal: http://www.grootdictee.nlHierbij alvast een paar voorbeelden.

Per zin staat aangegeven hoeveel fouten er werden geschreven. De \'instinkers\' krijg je er gratis bij:1.Allerwegen maken kassiers en caissières zich in deze Decembermaand op voor een financieel project vanjewelste: na ommekomst van 2001 gaan zij vol fidusie over van de nationale munt op de Euro.

[3 fouten]2.

Dit geschiedt ter wille van de Europese eenheid en met een soms eccentriek euro-enthousiasme: eureka, hoorden wij zopas nog een Europagezinde europarlementariër op het achtuurjournaal geëxalteerd uitkrijten.

[1 fout]3.

Sommige Eurosceptici, vooral degenen die van jongs af vertrouwden op de konterfeitsels in hun marokkijnen portefeuille, vinden al die euroambtenarij algauw potjeslatijn; in geë-mailde litanieën zingen zij allesbehalve Brussels lof.

[2 fouten]4.

Onder nostalgische prevelementen doen wij in een melee van somtijds veronachtzaamde klanten onze sinterklaas- en kerstaankopen met coupures die al decennia lang rouleren.

[2 fouten]5.

Tot ons sjagrijn hebben die koupures, daar helpt geen lieve moederen aan, straks nog slechts antiquarische betekenis.

[3 fouten]6.

Naar hartelust kopen wij cadeaus: stereotiepe barbiepoppen, cd’tjes met rock-’n-rollmuziek, rococo-achtige calligrafieën, emaille kookgerei en geciseleerde etagères.

[3 fouten]7.

Bij een volgend verblijf in den vreemde kun je er goedbeschouwd geen capuccino, carpaccio of chipolata-pudding meer van kopen, een krankjorume gedachte, maar nogal wiedes.

[2 fouten]8.

Onze beurzen moeten een gedaante verwisseling ondergaan tengerieve van de vrijemarkteconomie.

[2 fouten]9.

Eén wens zij ons hopenlijk vergund: moge de beeltenis van de souvereine monarch, nooit ofte nimmer van overheidswege worden ge-ëlimineerd.

[3 fouten]10.

Menig weifelaar zal na deze monetaire exercitie nog een tijd lang tweifelend blijven hoofdrekenen, maar usance zal dat zo gezegd niet worden.

[3 fouten]


[addsig]
Collapse


 

Ann Bishop (X)  Identity Verified
United States
Local time: 19:55
Dutch to English
+ ...
leuke site Dec 14, 2002

HI Evert,ik heb me een uurlang bezig gehouden met het dictee van 2001 en heb het tellen van de fouten opgegeven, alhoewel het op het einde veel beter ging...(tegen niemand zeggen)

De spellingstestjes zijn een leuke bezigheid.Bedankt voor de koppeling.

--Ann

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search