https://wiki.proz.com/forum/dutch/145972-sena.html

SENA
Thread poster: Saskia Steur (X)

Saskia Steur (X)  Identity Verified
Local time: 16:20
English to Dutch
+ ...
Sep 21, 2009

Voor wie dit nog niet wist:

ZZP´ers geconfronteerd met onbekende kostenpost: SENA
Bron: Sena.nl / ZZP Nederland | Datum: 04-09-2009


Alle ondernemers en zzp´ers die geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel krijgen vroeg of laat een brief van SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) in de bus. Door het Ministerie van Justitie is SENA belast met de uitvoering van (een deel) van de Wet op de naburige rechten. In de praktijk betekent dit
... See more
Voor wie dit nog niet wist:

ZZP´ers geconfronteerd met onbekende kostenpost: SENA
Bron: Sena.nl / ZZP Nederland | Datum: 04-09-2009


Alle ondernemers en zzp´ers die geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel krijgen vroeg of laat een brief van SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) in de bus. Door het Ministerie van Justitie is SENA belast met de uitvoering van (een deel) van de Wet op de naburige rechten. In de praktijk betekent dit formeel dat SENA geld incasseert namens de makers van de muziek waar u naar luistert en ook weer uitbetaalt. Dit betekent voor veel zzp´ers een (onbekende) kostenpost.

Iedere keer als SENA haar brieven weer de deur uitdoet, krijgt ZZP Nederland de nodige vragen van haar leden. Daarom volgt nu een kleine uitleg over wat u moet doen als u een brief van SENA in de bus krijgt.

Wanneer betalen?
Zodra muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels, kantoren (dus ook van zzp´ers die aan huis werken en klanten ontvangen), in discotheken of op radio, televisie of internet dan dient er geld aan SENA te worden betaald om een licentie te verkrijgen om de muziek af te spelen. Om het geld voor de licentie ook daadwerkelijk te innen, stuurt SENA iedere ondernemer een brief waarin wordt gesteld dat u muziek draait en moeten betalen voor een licentie. Oftewel, u moet betalen. Toch geldt dit voor zzp´ers lang niet altijd.

Wanneer niet betalen?
Allereerst natuurlijk als u gewoon geen muziek draait op uw werk. Verder is voor zzp´ers van belang dat als u eenmanszaak heeft en geen klanten ontvangt, u SENA niet hoeft te betalen. Waar ook veel zzp´ers tegen aan lopen is dat ze alleen werk doen bij anderen. In dat geval kunt u dit zelf op het formulier er bij schrijven.

Kosten
Om maar eens een voorbeeld te noemen. U heeft een website waarop u achtergrondmuziek draait voor de bezoekers van uw website. Per track (liedje) moet u dan € 75, - euro betalen aan SENA. Nog een voorbeeldje: U heeft in uw kantoor, waar ook wel eens klanten komen of meerdere mensen werken, een radiootje staan. Eigenlijk gebruikt u deze nauwelijks, maar ach. Hij staat ook niemand in de weg. Voor de paar keren dat u de radio toch aanzet, dient u per jaar € 105,36 te betalen. Heeft u een werkplek waar meer dan 11 personen naar muziek luisteren, dan is het te betalen bedrag alweer € 210,73

Prullenbak of opsturen?
Let op! Het formulier wel altijd retour sturen. Als u geen muziek gebruikt dient u dit gewoon op te geven. Zoals ze zelf ook vermelden kunt u evengoed kenbaar maken op hetzelfde opgave formulier dat u geen muziek luistert. Daarna sluiten ze u uit voor toekomstige mailings en herinneringen. Als u geen klanten ontvangt of ambulant werk doet, geef dit dan aan op het formulier, bij vraag 2a achter de tekst ´anders, namelijk %u2026´. Als u het aanvraagformulier niet terugstuurt dan wil SENA nog wel eens rekeningen op basis van eigen schattingen sturen

Meer informatie kunt u vinden op http://www.sena.nl/ of als u belt met 035-6251700.
Collapse


 

Saskia Steur (X)  Identity Verified
Local time: 16:20
English to Dutch
+ ...
TOPIC STARTER
Heeft iemand al iets vernomen van de SENA? Sep 29, 2009

Ik was benieuwd of er al iemand ervaringen heeft met de SENA, of is er al iemand die is benaderd door hen?

Meld het hier - goed voor de beeldvorming, om te beginnen.

Groeten,
Saskia


 

Henk Peelen  Identity Verified
Netherlands
Local time: 16:20
Member (2002)
German to Dutch
+ ...
Het oorspronkelijke kijk- en luistergeld Sep 30, 2009

In de jaren 90 heeft men het voor particulieren opgeheven. Bedrijven moeten blijven betalen. Mijn buurman, die een specialistische timmermanswerkplaats heeft en doedelzak speelt, vindt het maar onzin. Hij heeft ze al eens een brief geschreven "Als ik een blowjob met zo'n zak doe, ik neem het op en speel het dan in mijn werkplaats af, krijg ik dan ook geld van jullie?" Hij hoort natuurlijk nooit wat van ze.

Ik heb nog niets van Sena gezien.

[Bijgewerkt op 2009-09-30 08:16 GMT]


 

Marjolein Verhulsdonck-Roest
Netherlands
Local time: 16:20
Member (2009)
English to Dutch
+ ...
Hier ook nog radiostilte Oct 6, 2009

Letterlijk en figuurlijk
Groet,
Marjolein


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


SENA

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »