A SENSATIONAL DISCOVERY!!! Bosnian pyramids! - SENZACIONALNO OTKRICE!!! Bosanske piramide!
Thread poster: Said Kaljanac a.k.a. SARAJ

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Local time: 15:08
Bosnian to French
+ ...
May 25, 2006

For our non-Bosnian speakers visitors:
(source: BBC, 15 April 2006)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4912040.stm

"Dig for ancient pyramid in Bosnia"Archaeologists have begun digging for what they think might be a pyramid hidden beneath a hill in Bosnia.

Known as Visocica, the 650m (2,120ft) triangular mound
... See more
For our non-Bosnian speakers visitors:
(source: BBC, 15 April 2006)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4912040.stm

"Dig for ancient pyramid in Bosnia"Archaeologists have begun digging for what they think might be a pyramid hidden beneath a hill in Bosnia.

Known as Visocica, the 650m (2,120ft) triangular mound, overlooking Visoko, has long been shrouded in local legend.

The Bosnian archaeologist leading the project says it resembles pyramid sites he has studied in Latin America.

Initial excavations have revealed a narrow entrance to what could be an underground network of tunnels.

On Friday, a team of rescue workers from a local coal mine, followed by archaeologists and geologists examined the tunnel, thought to be 2.4 miles (3.8km) long.

The team found two intersections with other tunnels leading off to the left and right.

Their conclusion was that it had to be man-made.

"This is definitely not a natural formation," said geologist Nadja Nukic.

Satellite photographs and thermal imaging revealed two other, smaller pyramid-shaped hills in the Visoko Valley, which archaeologists believe the tunnels could lead to.

Cashing in

Workers also discovered a paved entrance plateau and large stone blocks that could be part of a pyramid's outer surface.

Semir Osmanagic, the project leader, initially made the suggestion the Visocica hill could be a pyramid.

If he is correct, it would be the first pyramid discovered in Europe.

He has already named the three hills the pyramids of the Sun, Moon and Dragon.

Locals have begun to trade on the excitement, selling pyramid souvenirs to tourists and visitors.

The work will continue for around six months, with the first results expected in the next three weeks.

Two experts from Egypt are also due to join the team in mid-May.

Medieval fortress

According to anthropologists there is evidence of 7,000-year-old human settlements in the valley.

German archaeologists also recently found 24,000 Neolithic artefacts one metre below ground.

Mr Osmanagic says the hill is a classic example of cultures building on the top of other cultures.

The town was Bosnia's capital during the Middle Ages, and a medieval fortress used by Bosnian kings sits atop Visocica.

The fortress was built over an old Roman Empire observation post, which in turn was constructed over the ruins of an ancient settlement.

___________________________________________________________________________________________________
MEĐUNARODNA VERIFIKACIJA PIRAMIDALNOG KOMPLEKSA!!!

Od danas se timu stručnjaka na Projektu bosanskih piramida u Visokom pridružio gospodin Aly Abd Alla Barakat, dr.geologije zaposlen u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva u Kairu, i vodeći stručnjak iz te oblasti u toj zemlji, poznatoj po arheološkim draguljima svijeta – piramidama, kojih u Egiptu ima, po riječima našeg gosta ukupno 96.
I prije odlaska na lokalitet bosanskih piramida, dr. Barakat je jutros rekao u odgovoru jednom visočkom mediju na pitanje vjeruje li da su u Visočkoj dolini piramide – da on već sad vjeruje, i prije nego ih je vidio, da su to i mogu biti samo piramide – sudeći po dosadašnjim dokazima do kojih se došlo i koji stoje u izvješatju koji je on dobio na čitanje i prije dolaska u BiH.
Ono što se protezalo kroz sve njegove današnje analize i zaključke sa terena, nakon prvog neposrednog uvida je da je dr. Barakat izjavio za sve viđene istraživačke lokacije koje je danas posjetio i sve pronađene vrste kamenja na istraživačkim lokacijama da su djelo ljudskih ruku, obrađeni kako bi oblikovali stepenice, terase ili strane piramide.

ZAKLJUČAK dr. Aly Abd Alla Barakata:

Bosanska piramida Sunca:
Obilazak sondi na istočnoj strani – sonda 4A – kameni blokovi napravljeni su ljudskom rukom i polirani slično kao egipatske piramide, srvha poliranja je da odbijaju sunčevu svjetlost. Sjeverna strana-Sonda 4C- pravougaoni kameni blokovi od prirodnog materijala izrezani ljudskom rukom, prenošeni na ovu lokaciju i ugrađeni u zidove piramide. Sjeverna strana-sonda 5B-kameni blokovi su izliveni («antički beton») sa određenim procentom cementa – na istočnoj strani je prisutno postojanje posebnog vezivnog materijala između izlivenih betonskih blokova, što je identično postojanju vezivnog materijala u slučaju egipatskih piramida i hramova.
Plato piramide – terase pronađene na platou piramide bile su još jedna lokacija u kojoj je dr Barakat prepoznao sličnost sa egipatskim piramidama, i isti koncept gradnje – rekao je da su sve piramide svijeta građene po istom konceptu – stepenice se prave od iste vrste kamenja od kojih se pravi i piramida, samo što se u slučaju stepenica taj kamen razbija na manje komade. Utisnute reljefne oznake pronađene na površini pješčara na platou nazvao je vrlo zanimljivim i rekao da ih treba detaljno proučiti da bi im se ustanovilo porijeklo i svrha.

Bosanska piramida Mjeseca:
U podnožju piramide, na južnoj strani, otkrivena preliminarna sonda je pokazala postojanje ljudskom rukom obrađenih i ugrađenih kamenih mozaičnih ploča, odvojenih fugom širine 1-2 cm, ploče su debljine od 7 do 9 cm, sa reljefnim otiskom na površini.
Popevši se više na piramidu Mjeseca, dr Barakat je zajedno sa dipl.ing.geologije Nadjom Nukić, koordinatorom geoloških radova za Fondaciju, pronašao pravilno slagane ploče pješčara i uporedio ih sa onim nađenim na Bosanskoj piramidi Sunca, na platou, rekavši da su identične.
Dr. Barakat je takođe rekao da manja piramida, piramida Mjeseca, neodoljivo podsjeća na stepenastu piramidu u Egiptu, koja ima nekoliko terasa, i on pretpostavlja da je to oblik ove piramide, dok za piramidu Sunca smatra da ima malo drugačiji oblik, i da nije identične gradnje piramidi Mjeseca. Ovo bi takođe moglo značiti da vremenski datiraju u različite periode, rekao je.
Dr. Barakat bio je danas pun dojmova i davao izjave brojnim medijima o svojim zaključcima, koje je donosio sa ekspertnim pristupom i stručnom uvjerenošću.

Posjeta Geološkog Instituta iz Sarajeva – prof .dr. Mirza Bašagić, dr. Ferid Skopljak i dr. Nijaz Škripić danas su bili na lokacijima Bosanska piramida Sunca i Bosanska piramida Mjeseca, a za iduću sedmicu najavljena je nova posjeta većeg broja stručnjaka ovog sarajevskog fakulteta. Dr. Bašagić izjavio je da se naučni zaključci mogu donositi tek nakon naučnog istraživanja i provođenja cjelokupne laboratorijske analize i opsežne analize na terenu, što se u slučaju Geološkog fakulteta iz Tuzle - nije desilo. Njihovi zaključci bili su ishitreni i neutemeljeni. U ovom trenutku ima i više nego dovoljno razloga na terenu koji ukazuju da istraživanje treba biti nastavljeno.

Semir Osmanagić danas je boravio u Zagrebu gdje je učestvovao na RTL televiziji emisiji Sanje Doležal o otkriću bosanskih piramida, šireći još jednom ovu najnoviju naučnu istinu i van granica Bosne i Hercegovine. Od sutra je ponovno u Visokom na lokalitetima bosanskih piramida.

U popodnevnim satima Fondacija AP BPS dobila je još jedno pojačanje u našem stručnom timu – Nancy Gallou, arheologinja iz Grčke, od sutra će na terenu pomagati svojim kolegama u dokazivanju istine o bosanskim piramidama, prvim evropskim piramidama.

Danas je na lokalitetima bosanskih piramida bio veliki broj domaćih medija, a od stranih ćemo istaknuti ekipu najpoznatijeg japanskog lista «The Asahi Shimbun» predvođenu sa Sekimoto Makoto, šefom ureda predstavništva ove redakcije u Beču, i ekipu američkog «Chicago Tribune-a» koji je predvodio Tom Hundley.

Nakon današnjih izjava vodećeg egipatskog eksperta za primjenjenu geologiju u arheologiji, na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca, koje smo očekivali i kojima smo se nadali, pozitivna atmosfera i euforija je poput lavine koje su pokrenuli mediji zahvatila cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ovim putem želimo zahvaliti svim onim medijima koji su objektivno i vjerodostojno i dosad prenosili informacije vezane za ovo otkriće, kao i svim sponzorima i donatorima koji su bili uz nas, a nakon današnjeg dana vjerujemo da je Projekat bosanskih piramida uzeo jedan novi i čvršći «kurs plovidbe» i da plovi sigurno, mirnim vodama, do konačnog pristaništa – potpunog naučnog potvrđivanja teze o postojanju bosanskih piramida u Visočkoj dolini.


Copyright © 2006. Sva prava zadržana. Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca


http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.piramidasunca.ba/images/logo2.gif&imgrefurl=http://www.piramidasunca.ba/&h=226&w=182&sz=9&tbnid=PLl_rJ6XA2zd7M:&tbnh=103&tbnw=82&hl=en&start=1&prev=/images?q=%22piramide%22+%2B+%22bosna%22&svnum=10&hl=en&lr=&rls=com.netscape:en-US&sa=N


[Edited at 2006-05-25 12:17]
Collapse


 

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Local time: 15:08
Bosnian to French
+ ...
TOPIC STARTER
update May 25, 2006

Updated: 2:34 p.m. ET May 17, 2006

VISOKO, Bosnia - An Egyptian geologist said on Wednesday that a hill in central Bosnia appeared to be a primitive human-made pyramid of uncertain age.

Geologist Aly Abd Barakat was sent by Egypt’s government to join the local team researching what Bosnian-born amateur archaeologist Semir Osmanagic says are three 12,000-year-old pyramids — the Bosnian Pyramids of Sun, Moon and Dragon.

“In my opinion, it is a type of p
... See more
Updated: 2:34 p.m. ET May 17, 2006

VISOKO, Bosnia - An Egyptian geologist said on Wednesday that a hill in central Bosnia appeared to be a primitive human-made pyramid of uncertain age.

Geologist Aly Abd Barakat was sent by Egypt’s government to join the local team researching what Bosnian-born amateur archaeologist Semir Osmanagic says are three 12,000-year-old pyramids — the Bosnian Pyramids of Sun, Moon and Dragon.

“In my opinion, it is a type of pyramid, probably primitive pyramid ... (that) we did not know until now,” Barakat told reporters at the dig on the northeastern side of Visocica hill, where huge stone blocks have been found.
Story continues below ↓ advertisement

“It is difficult for nature to create blocks like this and oriented in one orientation,” he said, pointing to compact polished blocks.

He added that sand layers between the blocks were the same type of artificial cement used in ancient Egyptian pyramids. Barakat said detailed study was needed to determine the age of the excavated blocks and the type of the material used, and said more Egyptian archaeologists would join the team in Bosnia.

Osmanagic’s theory about pyramids in Bosnia has been denounced by local and European archaeologists, who say that ancient civilizations in Europe lived in caves and could not build such structures. But the U.S.-based researcher has invited skeptics to come to Bosnia.

http://msnbc.msn.com/id/12837694/
Collapse


 

vorloff
Bosnian to English
+ ...
Wow! May 25, 2006

Thanks Said, for letting us all know about that. Very cool. Another thing I have to add to my itinerary for the next time I visit.

Warm regards, and please keep it up.

Vera


 

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Local time: 15:08
Bosnian to French
+ ...
TOPIC STARTER
Ako vas interesuje... May 25, 2006

Ako vas tema interesuje, mozete takodjer posjetiti slijedeci sajt:

http://www.visoko.co.ba/


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


A SENSATIONAL DISCOVERY!!! Bosnian pyramids! - SENZACIONALNO OTKRICE!!! Bosanske piramide!

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search