A new ProZ.com translation contests interface is currently in development, and a preview contest is underway. Click here to visit the new interface »

Previous ProZ.com translation contests

| « return to previous contest list

Third ProZ.com Translation Contest

English to Hungarian


Finalists:3

Source text:

The problem of being awkward with introductions is not, for many, an “unusual situation.” You may find that you are often uncertain about whether to introduce someone using their first name, last name, or both; about whether to use a qualifier (“this is my friend, ______”); even about whether or not it is in fact your responsibility to introduce two people in a given situation. But all of this is small potatoes compared with the seemingly inevitable mingling nightmare of having to introduce someone whose name you have forgotten.

It’s one thing to forget someone’s name if you’ve met them only once or twice, or if you haven’t seen them in a while. But all too often it’s someone whose name you really should know, and who is going to be insulted to find out you don’t. In other words, a faux pas in the making.

This is absolute agony when it happens, and I’ve watched hundreds of minglers try to deal with different ways, ranging from exuberant apology (“Oh GOD, I’m so sorry, JEEZ, wow, I can’t believe I’ve forgotten your name!”) to throwing up their hands and walking away. But there are better ways to deal with this kind of mental slip. Next time you draw a blank while making introductions, try the following ploy:

Force them to introduce themselves. This is the smoothest and most effective way to handle your memory lapse. When it’s done well, no one will ever suspect you. If you have forgotten one person’s name in the group, turn to that person first and smile. Then turn invitingly to a person whose name you do remember and say, “This is Linden Bond,” turning back casually toward the forgotten person. The person whose name you haven’t mentioned yet will automatically (it’s a reflex) say “Nice to meet you, Linden, I’m Sylvia Cooper,” and usually offer a hand to shake.


Entry #776 - Points: 24 - WINNER!
HLS Ltd.
               Sokan kínosan érezzük magunkat, amikor ismerőseink bemutatására kerül sor. Gyakran bizonytalanok lehetünk abban, hogy a kereszt-, vezeték-, vagy esetleg a teljes nevén mutassuk-e be az illetőt, vagy hogy használjunk-e valamilyen meghatározást (… „a barátom”). Akár még afelől is lehetnek kétségeink, hogy egyáltalán a mi feladatunk-e egy adott helyzetben két embert bemutatni egymásnak.

Mindez Show full text

Entry #830 - Points: 12
Gyula Jerkovich
Sokaknak nem ismeretlen az a kínos érzés, amikor két személyt be akar mutatni egymásnak. Az ember gyakran nem biztos benne, hogy ha valakit be kell mutatnia, az illető keresztnevét vagy vezetéknevét mondja, vagy mindkettőt; az is kérdés, mikor célszerű a bemutatottról valami közelebbit is elmondani („Ő a barátom, X. Y.”); adott helyzetben még az a probléma is felmerülhet, vajon két embert nekünk kell-e bemutatni egymásnak. De mindez a bonyodalom semmiség ahhoz képest, Show full text

Entry #1118 - Points: 7
Ildiko Santana
A bemutatkozáskori esetlenkedés problémája sokak számára nem „szokatlan szituáció”. Észrevehetjük, hogy gyakran bizonytalanok vagyunk abban, vajon valakit a keresztnevén, a vezetéknevén, esetleg mindkettőn mutassunk be; hogy használjunk-e minősítést („ez a barátom, ______”); még akár abban is, hogy vajon a mi felelősségünk-e egyáltalán két embert egymásnak bemutatni egy adott helyzetben. De mindez kismiska ahhoz a látszólag elkerülhetetlen összezagyválási Show full text

Feedback - Third ProZ.com Translation Contest
This space is provided for feedback and suggestions about the contest in this particular language pair.
As we have already planned, this feature is now open to all members (full, community and student members).
Erzsébet Czopyk
Csaba, szívből gratulálok és további sok sikert - természetesen a többieknek is. Üdv, Erzsi
HLS Ltd.
Köszönöm szépen!(a többiek nevében is:)) Mindenképpen indulni fogok a következőn is és ha nem is sikerülhet mindegyiket megnyerni, de tanulni rengeteget lehet belőle.
Nemcsak a gratulációkat, jókívánságokat köszönöm, köszönjük, hanem azt is, hogy láthatóan elég aktív volt a társaság, nem lehetett érdektelenségre, szavazatok hiányára panaszkodni! Remélem ez a jövőben is megmarad és a versengésben résztvevők száma is gyarapodni fog!:) Mindenkinek kellemes hétvégét! Csaba


| « return to previous contest list


Translation contests
A fun way to take a break from your normal routine and test - and hone - your skills with colleagues.


Your current localization setting

English

Select a language

All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search